Wprowadzanie nowych smaków, składników i przypraw do diety dziecka – w wersji BIO.

Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia przez pierwsze pół roku życia dziecko powinno być karmione wyłącznie piersią. W praktyce wiele mam zaczyna rozszerzać stopniowo dietę już po 5. miesiącu życia, a w przypadku niemowląt karmionych mlekiem modyfikowany dietę rozszerzamy zwykle miesiąc wcześniej. Najczęściej poszerzanie menu dziecka zaczyna się od przetartych jabłek, kleiku ryżowego, potem marchewki i zupki jarzynowej. Szósty miesiąc to czas na warzywa i soki. A następnie do zupki stopniowo dodaje się mięso. Niestety, czasem te prawidła, związane ze schematem rozszerzania diety, przechodzą u rodziców w określone nawyki.

6 - 12 miesiąc

Jako rodzice wyrabiamy sobie pewne zwyczaje i przekonania, związane z szerokością i różnorodnością menu naszych pociech. Często mamy swój stały repertuar, złożony z popularnych składników i wprowadzanie większej różnorodności potraw zostawiamy „na potem”. Nie zawsze pamiętamy, że nawet niemowlęta potrzebują znacznej różnorodności smaków i że do pewnego stopnia są na to przygotowane.

Dziecko poznaje pierwsze smaki już w brzuchu mamy. Zmysł smaku zaczyna kształtować się najwcześniej ze wszystkich zmysłów – około 8. tygodnia ciąży! Płód połyka płyn owodniowy, którego różnorodne składniki pobudzają receptory maleństwa. Dzięki temu nienarodzone dziecko poznaje smaki spożywanych przez mamę pokarmów. Smak słodki, gorzki czy kwaśny jest więc już znany maluszkowi w momencie, gdy pojawia się on na świecie, choć – jak wiadomo – smak słodki jest początkowo wyraźnie preferowany. Również w okresie laktacji niemowlę „ćwiczy się” w poznawaniu i akceptowaniu nowych smaków. Mleko mamy to nie tylko słodycz laktozy. Do mleka przenikają też smaki spożywanych przez nią posiłków, więc dziecko ssąc pierś zdobywa różnorodne doświadczenia smakowe.

To wstępne, naturalne oswojenie się dziecka z różnorodnością smaków jest potencjałem, którego nie można zmarnować. Rozszerzając menu maluszka (zgodnie ze schematami rozszerzania diety) warto pamiętać o odpowiednio szerokim zróżnicowaniu składników. Od sposobu odżywiania w pierwszym okresie życia zależą nie tylko prawidłowy rozwój i kondycja malca, ale również w znacznym stopniu jego upodobniania i nawyki żywieniowe. Im więcej rodzajów składników oraz nut smakowych dziecko pozna w okresie rozszerzania diety, tym lepiej będzie reagować na różnorodność menu w późniejszych okresach.

Nauka poznawania nowych smaków w wersji BIO

Znaczna różnorodność składników w menu dziecka – dostosowanych oczywiście do jego wieku – może przynieść szereg korzyści. Jest to rozwijanie wrodzonego potencjału dziecka do akceptowania różnorodności smaków, wstęp do bardziej „dorosłego” jedzenia, które zaczyna pojawiać się już po okresie niemowlęcym oraz impuls do kształtowania się dobrych nawyków żywieniowych w przyszłości. A jeśli do tego wybieramy zdrowe, ekologiczne posiłki dla dzieci, unikając szkodliwych substancji, cukru, soli i pustych kalorii – wówczas zapewniamy maluszkowi świetny, żywieniowy start w dorosłe życie.


Idealne do nauki nowych smaków organiczne dania dla niemowląt oferuje wymagającym rodzicom znana ekologiczna marka ELLA’S KITCHEN. W ofercie marki znajdziemy nie tylko pełen wachlarz podstawowych, zalecanych przy rozszerzaniu diety dziecka składników, ale również wiele zdrowych i pysznych komponentów owocowych, warzywnych, mięsnych oraz rybnych z całego świata. Oczywiście w wersji BIO – czyli bez szkodliwych dodatków, a za to z większą zawartością witamin i innych wartości odżywczych.

W portfolio ELLA’S KITCHEN znaleźć można tak ciekawe, a zarazem pyszne i zdrowe kompozycje składników, jak na przykład: Obiadek BIO ciecierzyca ze słodkim ziemniakiem i kukurydzą lub Obiadek BIO jagnięcina z kuskusem i mango.


Wśród deserków ELLA’S KITCHEN również królują interesujące i pożywne zestawienia smakowe, np. Deser BIO jogurt z ryżem, jagodami i gruszką albo Deser BIO jogurt z brązowym ryżem i bananem.


 

Obiadki i przekąski ELLA’S KITCHEN zawierają bogactwo ciekawych, wartościowych składników: morela, papaja, pasternak, łosoś, wołowina, jagnięcina, bazylia, kurkuma, cynamon czy tajskie curry – składniki te z pewnością będą stymulujące dla rozwoju szerokich upodobań kulinarnych dziecka. Będą też zdrowe i pożywne – bo w wersji ekologicznej. Niełatwo jest kupić w „zwykłych” sklepach organiczne owoce południowe czy różne rodzaje ekologicznych mięs. A marka ELLA’S KITCHEN z takich właśnie składników tworzy dania dla niemowląt i dzieci.



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogaty wybór posiłków ELLA’S KITCHEN oraz innych organicznych produktów dla dzieci znaleźć można w Kidy.pl