NUTRI BABY IQ – każdego dnia możesz wspierać prawidłowy rozwój mózgu Twojego dziecka

Odpowiednia dieta na wczesnych etapach życia ma wielki wpływ na ogólny stan zdrowia oraz rozwój fizyczny i psychiczny dziecka. Właściwe odżywianie naszego maluszka będzie procentować we wszystkich kolejnych latach jego życia. Dotyczy to również korzyści dla rozwoju intelektualnego. Prawidłowo zbilansowana dieta, zawierająca określone składniki odżywcze we właściwych proporcjach, jest jednym z najważniejszych czynników pozwalających osiągnąć genetycznie uwarunkowany poziom IQ. Jaką rolę może pełnić w tych procesach NUTRI BABY IQ oraz co właściwie kryje się pod tą nazwą?

6 - 12 miesiąc

Z faktu, że poprzez odpowiednią dietę możemy znacząco wpływać na rozwój intelektualny dziecka płynie bardzo pozytywny wniosek dla rodziców: żywiąc maluszka mądrze, dzień po dniu możemy dokładać kolejne „cegiełki” do wielkiej i wspaniałej inwestycji, jaką jest inteligencja i zdrowie dziecka.


Co powinna zawierać dieta dziecka, by była stymulująca dla rozwoju mózgu i układu nerwowego?


Układ nerwowy i kostny najintensywniej rozwija się w ciągu pierwszych 3 lat życia dziecka. W trakcie pierwszego roku życia mózg niemowlęcia zwiększa swoje rozmiary aż trzykrotnie. 80% mózgu dziecka rozwija się w ciągu pierwszych 2 lat jego życia. Ten wyjątkowy czas daje nam, rodzicom niezwykłe wprost możliwości stymulowania rozwoju naszej pociechy. To czas, którego nie można „przegapić”, bo drugiego takiego okresu już nie będzie w życiu naszego dziecka.

 

 

W tym wczesnym okresie życia, gdy rozwój mózgu dziecka osiąga szczytowe nasilenie, niezbędna jest regularna obecność w diecie odpowiednich substancji odżywczych. Do składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na rozwój dziecka i jego mózgu należą: wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 (zwłaszcza DHA) oraz witamina D.


„Moim mózgiem rządzą ryby” – rola oraz źródła kwasów DHA w diecie małych dzieci


Kwasy DHA są składnikiem budulcowym układu nerwowego i mózgu, przyczyniają się do właściwego rozwoju mózgu i wzroku, a także do utrzymania prawidłowego funkcjonowania mózgu oraz widzenia. Ich niedobór może spowodować wolniejsze dojrzewanie mózgu, a także wolniejszy rozwój intelektualny i psychoruchowy dziecka. Badania wykazały, że maluchy, w których diecie było więcej kwasów omega-3, uzyskiwały lepsze wyniki w testach na inteligencję oraz szybciej się uczyły.

 

Najlepszymi źródłami DHA dla małego dziecka są:

  • ryby morskie, jak śledź, łosoś, halibut, mintaj, dorsz oraz słodkowodne, szczególnie pstrąg
  • oleje roślinne, np. lniany, rzepakowy, oliwa z oliwek
  • mleko matki.

Ciekawie rolę kwasów DHA w zaspokajaniu potrzeb mózgu opisał Daniel G. Amen w książce „Zadbaj o mózg”*. Autor za pomocą anegdoty przypomina nam, jak ważna dla mózgu jest rola DHA – kwasów, które tak licznie występują w mięsie ryb morskich oraz oleju rybim:


Kiedy ostatnio spędzałem urlop na Alasce, widziałem na zderzaku czyjegoś samochodu nalepkę z napisem: „Moim mózgiem rządzą ryby”. Uśmiechnąłem się, uświadamiając sobie, że w tym powiedzeniu – prócz obsesji na punkcie łowienia ryb – tkwi ziarno prawdy. Ryby jako pokarm dla mózgu? Rzeczywiście, istota szara mózgu w dużej części składa się z DHA (kwas dokozaheksaenowy) – jednej z form kwasów tłuszczowych omega-3 znajdującej się w rybach. Tłuszcz wchodzi w skład błon komórkowych w mózgu i odgrywa kluczową rolę w funkcjonowaniu komórek. Kwasy tłuszczowe omega-3 występują obficie także w neuronach. Duże ilości DHA odkryto również w siatkówce, wrażliwej na światło części gałki ocznej. W badaniach kilku ostatnich lat ujawniono, że dieta bogata w kwasy tłuszczowe omega-3 może sprzyjać równowadze emocjonalnej i pozytywnemu nastrojowi w późniejszym okresie życia, być może dlatego, iż jest to główny element synaps mózgowych.


Skąd organizm dziecka może czerpać witaminę D i jakie są jej funkcje dla rozwoju?


Witamina D jest potrzebna do prawidłowego wzrostu i rozwoju kości u dzieci oraz ma pozytywne działanie ogólnoustrojowe. Jej niedobór w okresie niemowlęcym może przyczynić się do powstawania wad postawy w przyszłości. Witamina D powstaje w skórze pod wpływem działania promieni słonecznych. Jest również dostarczana z pożywieniem.


Bogatymi źródłami witaminy D w diecie są:

  • ryby, np. śledź, łosoś, dorsz
  • nabiał - żółtko jajka, mleko krowie, ser żółty
  • mleko matki.

Kwasy DHA i witamina D – dlaczego składniki te warto suplementować?


Podstawą utrzymania zdrowia oraz prawidłowego rozwoju dzieci jest racjonalna dieta, która pokrywa zapotrzebowanie na większość składników i witamin. Jednak bardzo trudno jest zapewnić dziecku odpowiednią ilość DHA i witaminy D w codziennym menu. W Polsce obserwuje się niedobór DHA z powodu niewystarczającego spożycia ryb oraz niedobór witaminy D z powodu słabego nasłonecznienia. Ze względu na niedobory, wskazana jest dodatkowa podaż tych składników już u niemowląt, niezależnie od sposobu karmienia czy pory roku. Dlatego tak istotna jest suplementacja za pomocą preparatu zwierającego odpowiednie dawki DHA oraz witaminy D.


NOWOŚĆ: NUTRI BABY IQ – dzienna porcja DHA oraz witaminy D w diecie Twojego dziecka


Produkt NUTRI BABY IQ powstał, by wpierać rodziców w realizacji codziennej misji stymulowania zdrowego rozwoju intelektualnego i ogólnego ich dzieci. Jest to dietetyczny środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego, służący do uzupełniania w diecie niedoborów DHA oraz witaminy D. 

 

 

Nutri Baby IQ zawiera optymalną dzienną porcję DHA oraz witaminy D, zgodną z zaleceniami Ekspertów**. Składniki te wspierają prawidłowy rozwój Twojego dziecka i jego mózgu. Nutri Baby IQ został wyprodukowany na bazie naturalnych źródeł składników odżywczych. Jest odpowiedni dla dzieci od 6. miesiąca życia. Produkt ma formę wygodnych kapsułek twist-off.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Produkt NUTRI BABY IQ (również w formie ekonomicznych ceowo trójpaków) można kupić w renomowanym sklepie Kidy.pl

*Daniel G. Amen, „Zadbaj o mózg”, Dom Wydawniczy REBIS, Poznań 2010, s. 133-134.
**Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Zalecenia Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci. Standardy Medyczne/Pediatria. 2014; 11: 321-338.