Są miejsca w Polsce gdzie sklepu z produktami organicznymi próżno szukać, ba nawet tam gdzie one są, asortyment dla niemowląt i dzieci - eko kaszka dla dziecka czy organiczny przecier z owoców dla niemowląt - nie zawsze jest dostępny. Z pomocą przychodzą w porę online markety ze zdrową żywnością dla dzieci i niemowląt co jest w sumie dosyć praktyczne: pozostaje jedynie wirtualnie wrzucić produkt do koszyka i czekać na kuriera. Przyjmijmy zatem, że w ten sposób problem dostępności kaszek, uważamy za rozwiązany.
Pod lupę wzięliśmy kilka
kaszek organicznych, które nie zawierają mleka, są bez cukru, a ich skład jest w
100% ekologiczny, czyli najlepszy z możliwych wyborów – co do tego nie mamy wątpliwości.
Zamysł był taki, aby stworzyć Ranking Super-Kaszek jednak szybko okazało się, że nie można wybrać idealnej listy Top10-Kaszek. Śpieszymy z wyjaśnieniem: otóż ile dzieci tyle potrzeb, wymagań, upodobań, smaków. Jedne lubią tylko ryż, orkisz czy kukurydzę, inne dzieci preferują kasze z dodatkiem owoców jeszcze inne tylko z mlekiem. Podjęliśmy jednak wyzwanie, zbadaliśmy i porównaliśmy
ekologiczne kaszki dla niemowląt, które mają wspólne cechy jednak nie wskazujemy lepszej – wybraliśmy BIO kaszki, które z założenia są najlepsze i super zdrowe.
Innymi słowy: proponujemy – nazwijmy to – Małe Kaszkowe Zamieszanie.
Pierwsze kaszki dla niemowląt, czyli standardowo kaszka ryżowa i kukurydziana
Kaszka ryżowa, kaszka kukurydziana lub kaszka ryżowo-kukurydziana to najczęściej wybierane pierwsze kaszki dla niemowląt. Zazwyczaj w diecie niemowląt pojawiają się po skończonym 4. miesiącu życia lub w dalszym czasie jeśli niemowlę karmione jest wyłącznie piersią. Obie kasze są lekkostrawne oraz nie zawierają glutenu. Do porównania wybraliśmy Kaszkę ryżową Lebenswert oraz dwie kombinacje z ryżem i kukurydzą Kaszkę BIOBIM ryżowo-gryczaną oraz Kaszkę Mamuko kukurydzianą z owsem.
Sposób przygotowania – bazę kaszek stanowi woda lub mleko, Kaszka BIOBIM oraz Lebenswert to kaszki ekspresowe, wystarczy dodać odpowiednią ilość płynu do proszku, kaszka Mamuko wymaga chwili gotowania. Kaszka ryżowa jest idealnie puszysta i delikatna w smaku, kaszka ryżowa z gryką to doskonała konsystencja kaszki ryżowej z wyrafinowanym smakiem i zapachem gryki. Kasza gryczana to cenne źródło składników odżywczych zawiera witaminy z grupy B oraz mangan, magnez, fosfor, miedź, cynk, żelazo, selen i potas.
Kaszka Mamuko wyróżniają się nie tylko niestandardowym opakowaniem lecz przede wszystkim unikalnym sposobem przyrządzania. Ziarno przed podaniem należy krótko namoczyć, następnie zagotować. Po chwili gotowania kaszkę można podać z dodatkiem mleka mamy, mleka modyfikowanego lub innego mleka. Innowacyjny sposób przyrządzenia i konieczność gotowania kaszki, jest niezbędne dla zachowania świeżości dania oraz dla pewności pozbycia się ewentualnych bakterii, jedynie kilka minut gotowania zapewnia maksimum bezpieczeństwa podanego dziecku pokarmu. Kaszka kukurydziana z owsem nadaje się dla niemowląt od 6. miesiąca życia, zawiera w swym składzie gluten.
Kaszka jaglana a kaszka jaglana z ryzem
Jaglanka w postaci kaszki dla niemowląt, to coraz częściej pierwsza kaszka dla niemowląt, od której mamy zaczynają rozszerzanie diety. Nic dziwnego, proso posiada szereg zalet żywieniowych, zawiera rzadko występującą w produktach spożywczych krzemionkę, a także witaminy z grupy B, obfituje w lecytynę oraz liczne składniki mineralne: wapń, potas, żelazo, magnez, fosfor. Wypróbowaliśmy dwie kaszki jedną „czysto-jaglaną” Baby Sun oraz Holle Kaszkę jaglaną z ryżem.
Sposób przygotowania – bazę dla kaszek stanowi mleko, stosunkowo szybko się je przyrządza
Konsystencja – dość puszysta w obu przypadkach, Kaszka jaglana z ryżem nieco bardziej „wodnista”, zaś Kaszka Baby Sun Jaglana o konsystencji bardziej „sprężystej” - lepiej sprawdzi się w czasie rozszerzania diety metodą BLW kiedy kaszkę podajemy na gęsto w kawałkach.
Obie kaszki charakteryzuje delikatny, jaglany smak.
Orkisz kontra orkisz
Orkisz lub szpelt to odmiana pszenicy, zawierająca więcej białka niż pszenica zwyczajna i lepiej przyswajalny gluten. Często wybierana jako „narzędzie” wprowadzania do diety niemowląt glutenu. Orkisz jest bogatym źródłem błonnika, cynku, miedzi selenu, a także witaminy A i E. Porównaliśmy dwie kaszki ekologiczne BIOBIM oraz Holle, których skład stanowi 100% pełnoziarnistej mąki orkiszowej z ekologicznych upraw, dodatkowo w kaszy Holle orkiszowej dodano tiaminę.
Sposób przygotowania – bazę przygotowania kaszek stanowi mleko, w przypadku kaszki Holle – starszym dzieciom można przygotować kaszkę na wodzie, stosunkowo szybko się je robi
Konsystencja – puszysta, treściwa, pachnąca zbożem.
Różnice – kaszkę Holle można wprowadzać po 4. miesiącu życia, kaszkę BIOBIM należy wprowadzać do diety niemowląt powyżej 6. miesiąca życia
Kaszki zbożowe z dodatkami ...
Kaszki bezmleczne, a szczególnie organiczne zwykle nie posiadają dodatkowych składników poza zbożami, być może i słusznie, bo jeśli chcemy dodać jabłko to możemy zetrzeć/wkroić dowolną ilość, jeśli dziecko ma ochotę na jogody to dodamy garść tego składnika. Niemniej, wybraliśmy dwie kaszki organiczne, które w składzie poza zbożem mają jeszcze dodatek owoce i warzywa – choć według niektórych źródeł marchewka to owoc, my jednak będziemy obstawać przy warzywnych jej „korzeniach”. Zamieszaliśmy dwie kaszki z dodatkiem - Holle kaszka pszeniczna z bananami oraz Topfer Kaszka kukurydziana z marchewką.
Przygotowanie – kaszkę pszeniczną rozprowadzamy na wodzie, kaszkę kukurydzianą mieszamy z wodą i mlekiem. Bardzo łatwo, szybko i przyjemnie. Kaszka Holle pszeniczna z bananami to kwintesencja smaku bananowego, być może za sprawą dużej zawartości w składzie puree bananowego, kaszka jest pachnąca, puszysta i dość słodka jak na kaszkę organiczną zbożową, choć w jej składzie nie znajdziemy ani grama cukru.
Kaszka Topfer kukurydziana z marchewką to ciekawe połączenie smaków, lekko wyczuwalna marchew i niestandardowa, jak na kaszkę konsystencja i barwa „jajecznicy”, stanowi świetne urozmaicenie klasycznego kaszkowego menu.
Musli czy musli z owocami
Musli zwykle podaje się nieco starszym niemowlętom, zwykle występuje w postaci mieszanki grubo zmielonych ziaren kilku zbóż.
Zawartość witamin i składników mineralnych zależy od konkretnej mieszanki. My wybraliśmy cztery produkty, Mamuko Gniecione ziarna oraz musli z dodatkiem owoców Organix Owsianka banan i śliwka, Organix Musli maliny i banan oraz Topfer Musli z jabłkiem i bananami.
Przygotowanie – Mamuko należy chwilkę podgotować, kaszki Organix zalewamy wodą, Topfer musli mieszkamy z wodą i mlekiem. Organix zdecydowanie powala łatwością przygotowania 5 łyżeczek musli zalewamy 5 łyżkami wody lub innego płynu – gotowe! Temperatura płynu nie ma znaczenia. Czyli najwygodniejsze rozwiązanie „wyjściowe”. Topfer sypiemy do miski i zalewamy ciepłą wodą + ciepłym mlekiem, może powstać niedogodność, jeśli nie mamy miarki pojemności pod ręką (75 ml wody + 75 ml mleka – „żarówka” w głowie matki bez miarki pojemności w domu podpowiada – butelka do mleka ma miarkę :) Mamuko najpierw moczymy 5 minut, potem gotujemy ok. 5 minut, potem zostawiamy pod przykryciem jeszcze na chwilkę.



Kaszki Organix obie niesamowicie pachną, co daje się od razu zauważyć po otwarciu opakowania, w smaku także nie pozostają w tyle. Konsystencja dosyć gęsta, ziarna i drobinki owoców widoczne. Musli Topfer mają konsystencję pierzynki, świetnie smakują, z dość dobrze wyczuwalny banan. Mamuko po spróbowaniu - pierwsza myśl – to jest owsianka! Jeśli ktoś jest amatorem klasycznej owsianki to Gniecione ziarna Mamuko weźmie w ciemno! Producent zaleca dość czasochłonną – jak na pozostałe wspomniane kaszki – procedurę przygotowania, jednak za ten smak i zapach zbóż – warto.
Podsumowując, z wybranych eko kaszek dla niemowląt i dzieci nie możemy wskazać „Super-HERO”.
Generalnie każda z zaprezentowanych kasz mogłaby być najlepszą – wszystkie mogą pochwalić się ekologicznym składem, bez cukru, bez mleka, bez sztucznych dodatków! To czynnik, który docenią głównie rodzice :) Każda z kasz posiada określoną konsystencję – luźną, gęstą, gładką lub z zauważalną fakturą zbóż – zatem wszystko zależy od preferencji i wieku dziecka. W kwestii smaku – trudno wybrać najlepszy, niemowlę będące smakoszem zbóż – zachwyci się kaszą o intensywnej nucie orkiszu, gryki lub owsa – amator owocowej głębi smakowej, doceni te pachnące malinami, bananem lub śliwką. Warto także wspomnieć, że preferencje smakowe niemowląt ulegają zmianie w czasie rozszerzania diety i tak oto, najbardziej ulubiona kaszka w wieku 7. miesięcy, może okazać się zupełnie nielubianą kiedy maluch będzie dwa miesiące starszy. Dlatego warto próbować różnych smaków, zapachów, konsystencji – dajmy poznać je dziecku i nie ograniczajmy się tylko do jednej wybranej kaszki – bo taką akurat lubi nasze dziecko.
Zadaniem rodzica niech będzie wybór odpowiedniego produktu, bezpiecznego i naturalnego w składzie,
kaszki BIO dla dzieci i niemowląt dają gwarancję jakości i pewność pochodzenia produktu z ekologicznego źródła, a wprowadzenie ich do menu niemowląt i dzieci skutecznie kreuje zdrowe nawyki żywieniowe, które zaprocentują w przyszłości.
Tak ciekawy wybór kaszek nie byłby możliwy gdyby nie online-market z ekologiczną, zdrową żywnością dla dzieci i niemowląt KIDY.pl Dziękujemy za udostępnienie szerokiego wyboru kaszek.